TUTORIAL : CARA DELETE FAVOURITE ACCOUNTS TRANSFER DI maybank2u

By I am LZ - Tuesday, February 06, 2018

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog ini.. Terima kasih diucapkan atas sokongan kalian, I really appreciate it. Untuk pengetahuan pembaca, pada tahun lalu saya ada membuat pembersihan akaun untuk transaksi favourite transfers dari saving account maybank2u. Mana-mana nombor akaun favourite transfers yang sudah tidak diperlukan harus dinyahkan dari senarai..

Tak hairanlah perkara ini berlaku kepada saya. Saya ni suka sangat 'simpan' nombor akaun online seller walapun hanya sekali berurusan, acah-acah akan jadi return customer next time.. Motif untuk memudahkan next purchase so tak perlu tanya nombor akaun lagi.. Akibatnya banyak nombor akaun tak berkenaan dibiarkan dalam senarai favourite transfers. Can you imagine nombor akaun tuan rumah 5 tahun lepas masih ada dalam senarai [tepuk dahi!]..

Selain itu entri ini juga ditujukan kepada pembaca yang masih belum tahu bagaimanakah caranya.. Sesiapa tahu sila duk diam-diam okay, just enjoy reading this entri ;-) hehehe

Mula-mula browse website maybank2u:

maybank2u
 maybank2u
Login ke akaun maybank2u anda
Pilih menu "Accounts & Banking"
Click "Transfers" di bahagian kiri
Browse ke bawah hingga jumpa "Manage my favourite transfers"
Ada 2 pilihan transactions : 3rd party transfer or Interbank Fund Transfer.

Saya pilih 3rd party transfer.


Tick setiap nombor akaun yang ingin dipadam, then click "Delete"
Begitulah cara mudah memadam nombor akaun dalam senarai "Favourite Transfers"..  Selesai sudah satu bab, no more akaun bank mereka yang tidak berkenaan.. Selepas mengemaskini senarai nombor akaun 3rd Party Transfer terasa lega kerana tiada lagi akaun nombor yang boleh mengelirukan, hanya tinggal nombor akaun yang perlu sahaja.. Semoga tutorial ini dapat dimanfaatkan bersama..




Okay, setakat ini sahaja perkongsian saya.. 
Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ



  • Share:

You Might Also Like

33 comments

  1. good sharing tp saya tk pernh delete..mmg biar je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rimas tengok senarai account number tak berkenaan berjela-jela mama tisya, maka perlu dibuat pembersihan hehehe 😁

      Delete
  2. Terima kasih kak perkongsian..boleh dipraktikkan ni...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. You're most welcome sudipVSsenduk, terima kasih sudi singgah sini 😊

      Delete
  4. thanks sharing LZ! harap dapat bantu ramai yang mencari tutorial ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 begitu Sal, in shaa Allah 😊

      Delete
  5. good sharing sis...cikyan pun masih belajar2 lagi guna maybank2u ni...tadi pon belajar jela. taktau jela betul ke tak...thanks sis sbb sharing...kalau blh share byk2 lg info mcm ni....sbb cikyan suka baca...hiiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah andai ilmu ini memberi manfaat kepada Cikyan.. In shaa Allah akan diusahakan untuk tutorial lain akan datang.

      Thanks for your support Cikyan 💕

      Delete
  6. Siqah tak pernah delete pun. Tapi takut jugak kalau ter-transfer ke akaun lain. Hee. TQ for sharing sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak delete semakin panjang senarai account transfer Siqah, sis akan keliru. Macam Siqah nyatakan, takut ter-transfer ke akaun lain..

      My pleasure Siqah, thanks for your support 💕..

      Delete
  7. Replies
    1. Alhamdulillah mamapp.
      Sama2 kasih 💕

      Delete
  8. Thanks sharingg k lz. Tengah cari jugak tips ni. Sangat bergunaa ^^

    ReplyDelete
  9. bagus
    banyak membantu nih tutorial nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Hans sudi singgah sini 💕

      Delete
  10. thanks for sharing, sy tak pernah save fav acc dlm maybank2u. entah kenapa sy malas nak save...hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe mungkin msredcheesecake tak suka simpan nombor akaun bank 3rd party 😁..

      Delete
  11. bila dah delete baru rasa lega kan sebab rimas bila tengok banyak nama tapi dah tak guna dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Farhanna, kalau tidak keliru, hehehe 😁

      Delete
  12. Terima kasih perkongsian.. mmg mudah nk remove ni.. hehe..

    Jom singgah sini

    Tempah Biskut Semperit> article.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 Ahmad Hasif..
      Semoga dapat dimanfaatkan 😊..

      Delete
  13. Boleh cuba ni nanti, yeah thank you sis LZ for this information

    ReplyDelete

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..
Thank you very much!