Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini.. Al-kisah hari ini nak share Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi Simple dan Sedap.. Jangan risau resepi saya mesti simple dan pasti sedap.. Saya jenis malas masak resepi complicated.. Harap ibu-ibu yang semestinya sudah pakar dalam masakan tak complaint cara saya sebab ada sesetengah tak suka cara shortcut dan tak cukup syarat begini, huhuhu.. Pada saya, janji ada ramuan asas dan rasa pun boleh tahan sedap, layannn.. 

Siapa suka makan ketam kita gang.. Apa sahaja menu berasaskan ketam menjadi kegemaran saya. Untuk pengetahuan, menu ketam ni masakan saya minggu lepas, sekadar menambah koleksi resepi dalam blog ini, so saya share di sini.. Manalah tahu boleh jadi ilham kepada ibu-ibu yang sudah ketandusan idea, hehehe

Let's get started..

Recipe Ketam Masak Lemak Cili Padi

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI PADI SIMPLE DAN SEDAP

Bahan-Bahan
4 ekor ketam saiz sederhana - cuci bersih dan tos.
(Ketuk sepit ketam hingga pecah sedikit supaya kuah meresap dan senang dimakan)
1 kotak kecil santan kelapa
5 biji cili padi
1/2 biji bawang merah besar
Sedikit belacan 
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit asam jawa
Garam
Gula


Sila rujuk gambar di bawah untuk cara-cara memasak:

Kisar cili padi, bawang merah besar dan belacan. Masukkan bahan kisar bersama santan cair dan sedikit serbuk kunyit ke dalam periuk. Masak hingga mendidih
Apabila sudah mendidih, masukkan ketam dan tambah sedikit air, kacau sekali sekala di atas api sederhana
Bila kuah mendidih, masukkan santan pekat. Adjust api perlahan, masukkan sedikit asam jawa, garam dan gula. Sebelum off api rasa dulu bila okay sedia untuk dihidang. 
Siap! Ketam masak lemak cili padi sedia dihidang.
Kalau suka boleh tambah kacang panjang.. Ada sesetengah resepi letak serai, daun limau purut dan daun kunyit, semua itu optional bergantung kepada cara masing-masing... 

Okay begitulah simple recipe, ketam masak lemak cili padi. Walaupun simple tapi sedap. Memanglah boleh kata sedap sebab saya ni jenis cerewet makan tau, hehehe.. Sesiapa yang baru berjinak-jinak dengan dunia masakan pun boleh cuba resepi ini.. Selamat mencuba!





Sehingga kita bertemu lagi di lain entri..
Sekian, wasalam..
Byeee..


Regards,
I am LZ